Hvilken type er du?

Enneagrammet er et værktøj til at beskrive vores adfærd. Det giver dig indsigt i, hvad du motiveres af, og hvordan du agerer i forskellige situationer. Sagt med andre ord, hvad er vigtigt for lige præcis dig for, at du fungerer bedst muligt. Får du først større selvindsigt og bedre forståelse for andres reaktioner, så giver det bedre kommunikation, mere tolerance for forskelligheder og større overskud i dagligdagen til gavn for alle. Det giver nogle bedre relationer og færre konflikter. Lær at forstå hinandens udgangspunkt.

Enneagrammet består af 9 forskellige typer, der siger noget om vores præferencer, adfærd og handlinger. Jo større indsigt, man får, jo større chance er der for at blive den bedste udgave af sig selv.

Alt dette blev jeg præsenteret for i går. Helle Lind fra Lind Consult gav et ualmindelig interessant foredrag, hvor hun introducerede os til enneagrammet. Helle Lind bruger ikke navne for de 9 typer, da de så ikke opfattes objektivt, men altså type 1-9. Hun fortalte også, at vores handlinger måske kan være de samme, men med forskelligt motiv. Det kommer an på hvilken energi, der ligger bag. Desuden drives vi af vores instinkt. Overleveren, der skal have styr på tingene. Den sociale som nyder selskab. Eller 1:1 relation, som foretrækker fordybelse.

Her en kort præsentation af de 9 typer:

Type 1 er den korrekte type. Rank ryg. Hamrende dygtige til struktur, forbedre systemer. Andre sjusker. Stiller hårde krav til sig selv (som kan give stress). Alt skal være i orden, ingen kommafejl. Virkelig perfektionistisk. Ofte taget ansvar/blevet voksne alt for tidligt. Trækker typisk kun vejret halvt ned. Stor retfærdighedssans.
Mange flere ord på her

Type 2 er typen med åbne arme. Nyder at være sammen med andre. Oplever hvad andre har behov for. Altid fantastisk smil. Knokler for at være elsket og ønsket. Relationsskaberen. Limen i en virksomhed. Husker virkelig godt, men bærer så også lidt nag. Typen ses typisk i servicefag.
Læs meget mere her

Type 3 er den virkelig konkurrencepræget type. Utålmodig. Alting skal gå stærkt. Ingen tid at spilde, være først med alting. Høste alt jublen. Kan ikke håndtere fiasko. Higer efter succes/anderkendelse. Pleaser. Gode rollemodeller/ledere. Opsøgende adfærd. Dygtige til at begå sig. Går op i mærkevarer. Har set målet, men glemmer at kommunikere det. Har jeg ikke sagt det? Virkelig nogle arbejdsnarkomaner. Dygtige til at manipulere. Kamæleon-agtige. Jeg-type. Tit psykopatiske typer som Stein Bagger. Exhobistiske tilbøjligheder. Paradise/reality-deltagere.
Mere om type 3 her

Type 4 er romantisk. De skal være in the mood. Føler sig specielle og vil ses sådan. Går anderledes klædt. Skaber drama – kan du ikke li´ mig? Oplever typisk meget misundelse, men holder det indvendigt. Typisk kunstnere, spirituelle, terapeuter og lign. Leder hele livet efter deres sande jeg.
Igen en mere uddybende forklaring her

Type 5 er rigtig hovedfolk. Alt foregår i hovedet. De kan gøre sig fuldstændig følelsesfrie. Meget videnbegærlige. Gode til fordybelse. Eksperimenterende – alting kan blive bedre. De har oftest svært ved at afslutte opgaver. Er typisk ekstreme samlere. De oplever en stor bekymring for, om de har ressourcerne. Elsker at være alene. Rigtig Einstein-typer. Der er et virvar af motorveje i deres hoveder – kan sagtens dagdrømme. De kan opleves arrogante og bedrevidende. De er meget lidt sociale og gider slet ikke smalltalke. Deler dog gerne viden med ligestillede.
Mere om 5´erne

Type 6 vil bare slet ikke sættes i bås. De ser alting fra flere sider. Frygter noget skal gå galt, så de laver både en plan A, plan B og plan C for at være på den sikre side. Bruger for meget energi på planerne. Er alt for omhyggelige. De har svært ved at træffe en beslutning. Rigtig grundige. Og super loyale. Man er gift for livet. De er teamplayer, men også en Rasmus Modsat. Hvad sagde jeg-typen. Når de får feedback, så aner de ikke, hvordan det skal tolkes. Bekymrer sig alt for meget. Mange lærer/undervisere er 6´er. Står der med hele ansvaret. Går ned på det. Behov for motion for at blive grounded.
Uddybning af 6´eren

Type 7 er iværksætter-typen. Rigtig hovedfolk, der har tonsvis af ideer. Ingen griber dem dog. Virkelig innovative. Det hele pibler og bobler i dem. Holder et happy face, for de er konfliktsky. Får tit diagnosen ADHD for de kan ikke holde sig i ro. Vil virkelig have gavn af yoga, meditation, afslapningsøvelser. Ellers kan de opleves som en gummibold.
Mange flere ord på 7´eren her

Type 8 er typisk frontkæmperen. Den super hårdtarbejdende med masser af power. Tit er det en, der går med bombastiske skridt, lægger meget energi i simple bevægelser som fx bare det at åbne køleskabet. Kan også nemt få krampe i fingre ved tastning. Typen er dominerende og hårdtslående. Hidser sig nemt op over ingenting, som trold op af en æske uden varsel. Men bagefter er alting glemt uden at bære nag. Meget temperamentsfulde. Går forrest, tager styringen og får alle med. Du får præcis det, du ser. 8´ere er som propper, der altid når op til overfladen igen.
Supplerende ord kan du se her

Type 9 har fokus på andre end dem selv. Går højt op i at tage vare på andre. Finger på hvordan alle omgivelser har det – ellers mærker de uro. Stort behov for ro og balance. Kan virke apatiske. Er holistiske. Meget loyale. Konfliktsky. Meget stille med ”ingen stemme”, så man skal næsten hive ord ud af dem. De er også typen, der nemt laver et forsvindingsnummer.
Og til sidst mere om 9´eren her

Efter denne præsentation kunne jeg se mig selv i flere typer. Først sagde Helle – jamen, du har smilet til alle som en anden 2´er, fra du trådte ind af døren. Jo nærmere vi kom det, jo mere blev jeg en 8´er. Som Helle meget sødt sagde: Du havde en meget kraftfuld entre, speciel dyb stemme – så alt i alt virker du som en rigtig powerkvinde. On that note – tak for en super aften!

Jeg har efterfølgende taget en test på nettet, der sagde noget lidt andet. Der var en overvejende sandsynlighed for, at jeg var en 2´er, 1´er eller 4´er… Hmm. Jeg føler mig nu stadig mest som en 8´er med masser af energi og følelse i alting. Og ikke mindst – what you see is what you get! Andre vurderer mig også som en 8 ér. Ifølge Helle Lind så bliver en 8´er en bedre udgave af sig selv ved at lære noget fra en 2´er (kunne bede om hjælp). Bingo! Én type kan nemlig slet ikke stå alene. Hvordan typerne komplimenterer hinanden bedst skal jeg helt klart have undersøgt nærmere.

enneagrammets-visdom

Vi havde kun 3 timer, så det var en ren introduktion til enneagrammet. Jeg er i hvert fald blevet inspireret til at gå på jagt efter mere selvindsigt. Jeg finder det relevant både over for kolleger, chefen, ægtefællen, børnene og vennekredsen. Personlig udvikling har jeg altid synes var interessant, så måske skal biblen inden for emnet ”Enneagrammets Visdom” på ønskesedlen?

Har du fundet ud af, hvilken type du er?
Indtil næste gang – hav det rigtig godt!
De bedste hilsner Stina